Saturday 5 November 2011

Hari ni bukan hari esok

Assalamualaikum uolls~~ 


Kenyang betul lepas berbuka puasa tadi.. Korang puasa x?


Hari ni entah kenapa mood memang terumbang ambing sikit.,. Sikit ke? Rasanya macam banyak je... So baru nak balance mood tu, saya pun menyendiri di dapur. Nak buat ape ye.. Nak buat kek, malas. Nak buat cookies, semalam baru buat. So, terfikir lah nak sesuatu untuk pencuci mulut..


So dengan bakat yang serba kurang,saya pun try la buat "Puding Gula Hangus" ataupun ada orang panggil "Puding Telur"...





Resipi Puding Gula Hangus


Bahan-bahan :



  • 3 sudu besar gula pasir (untuk lapisan gula hangus)
  • 1 tin susu pekat (ada juga orang guna susu cair)
  • 7 biji telur ayam
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 sudu besar tepung kastad
Cara-cara :

  1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu nampak kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 (ala janda berhias lenggang masa berjalan) loyang tu biar gula tu rata.
  2. Kepuk telur sampai berbuih, lepas tu masukkan susu pekat, esen vanilla, tepung kastad. Kacau rata..pastu masukkan air.
  3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi,boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitu. Tudung pengukus tu korang boleh la balut dengan kain, tak nak bagi air dari wap tu menitik atas puding.
  4. Bila dah sejuk terlangkupkan, boleh makan dah..

Masya-Allah...senang lah! 
Kalau korang pergi beli yang dah siap, sepotong tu korang boleh dapat dengan harga RM2 keatas. Tapi kalau korang buat sendiri, seloyang tu korang leh makan. Bajet ciput je =)


tengah masak .... 



korang nampak tak, kat tengah-tengah tu ada kesan potong?  nak pastikan puding ni dah masak ke belum, korang potong la. kalau takde melekat kat pisau tu,maknanya dah masak! yeay~



ignore je warna-warna tu..saje je tu..





bila dah telangkupkan, ni la rupanya. saya tak ambik gambar atas, sebab permukaan tak lawa. sebabnya loyang saya tak macam loyang chef wan yang rata.. haha~


Kalau tak bagi resipi pun korang boleh buat benda simple ni kan? ada yang letak buah-buah koktail masa nak serve, tapi bagi saya puding ni dah cukup manis pun. Kalau nak letak juga,letak la buah fresh sebab manis buah fresh lagi ok dari manis buah dalam tin tu.


p/s : lepas raya buat karipap pusing pulak..yeah!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...