Saturday 5 November 2011

Kek paling senang di abad ini

Assalamualaikum...

Hah! Jeng-jeng-jeng.. Kek apa pulak paling senang ni... Mana ada kek senang buat, semuanya leceh kan? Tapi jangan lupa kewujudan kek ni.. >> KEK BATIK <<

Jom tengok dulu resipi yang senang ni


Bahan - bahan :

  • 200gm milo
  • 250gm butter
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • biskut meri secukupnya
Ok , ada kawan-kawan saya guna Coklat Cadboury la, coklat masakan la. So ikut suka, tapi tak cair ke kalau guna Cadboury? Apepun, ikut suka ye =)


Cara- cara : 

1. Sediakan loyang atau bekas plastik/tupperware (kalau korang rasa kek korang lepas ni akan melekat ke, korang alas la dengan plastik ke..kertas minyak tu ke )

2. Lepas tu korang cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil je

3. Lepas je cair, korang masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga hancur milo tu

4. Seterusnya masukkan serbuk koko, korang gaul hingga halus dan takde ketul-ketul dah.

5. Bila dah pekat,boleh mula susun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan 
ambil adunan coklat kemudian ratakan atas permukaan biskut.

6. Susun lagi biskut dan lapiskan pula dengan adunan coklat.

*Ulangi langkah 5 dan 6 sehingga adunan habis*

7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk, kalau nak ok biar la semalaman

8. Potong dan sedia untuk dihidang. Boleh la makan waktu minum petang

Senang kan?

Tips : Korang jangan la excited sangat nak susun biskut tu bermacam cara dan gaya. Karang nanti potong senang hancur atau patah-patah pulak. Hiasan jangan melampau.

Saya tak suka sangat kek batik yang sangat keras sampai lempar or terjatuh pun kek tu masih ok. Sangat keras.. Sakit gigi kot~ Ada yang suka tabur serbuk (biskut marie yang di blend halus) setelah potong kek tersebut. Tu atas korang lah nak buat ke tak. Yang penting kek menjadi kan. =)







p/s : I Love You ;)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...